ÚVOD
Tísňové linky
Jak volat tísňovou linku
Evropská tísňová linka 112
Hasiči
Záchranná služba
Policie
Co dělat při ohrožení
Obecné zásady
Jak zní siréna
Evakuace
Prostředky improvizované ochrany
Ukrytí
Povodně
Požáry
Podezřelé zavazadlo
Ptačí chřipka
Ozbrojený útočník
Blackout
Bezpečnost nejen na silnici
Ztráta, krádež dokladů
Vloupání do bytu
Nález injekční stříkačky
Dětská šikana
Dopravní nehoda
Desatero bezpečné jízdy na kole
Desatero řidiče v zimě
Průjezd vozidel IZS kolonou
První pomoc
První pomoc
Zotavovací poloha
Nepřímá masáž srdce
Umělé dýchání
Krvácení
Šok a pravidlo 5T
Poranění páteře
Zlomeniny
Úraz elektrickým proudem
Úpal (přehřátí)
Úžeh (sluneční úžeh)
OČMU (Ochrana člověka při mimořádných událostech)
Ptačí chřipka
Co je ptačí chřipka?
Ptačí chřipka je virové onemocnění postihující ptáky. Postihuje jak volně žijící ptáky, tak i drůbež, jako slepice, krůty, kachny a husy, ale i jiné ptáky chované v zajetí. Postižená zvířata mají dýchací potíže, trpí ztrátou chuti a masivně hynou v průběhu 1–2 dnů. Nejvýznamnější prevence je pro člověka dodržování zásad osobní hygieny.
Praktické rady:
- Při nálezu hromadného úhynu volně žijícího ptactva informujte místně příslušnou Krajskou veterinární správu, nejbližšího soukromého veterináře nebo policii.
- Vyvarujte se styku s nemocnými nebo mrtvými ptáky a upozorněte děti, aby se takových ptáků nedotýkaly. Nevpouštějte ptáky do svého obydlí.
- Dodržujte zásady osobní hygieny, myjte si pravidelně ruce mýdlem, obzvláště před jídlem.
- Pozornost věnujte hygieně při vaření.
- Zajistěte ochranu domácích miláčků – psů, koček apod. – zabraňte jim v kontaktu s uhynulými nebo nemocnými ptáky.
- Při cestování do zemí zasažených virem ptačí chřipky dodržujte doporučení vydaná ECDC (Evropské centrum pro kontrolu a prevenci nemocí) a Ministerstvem zdravotnictví, tato doporučení najdete na www.mzcr.cz.
- Nenavštěvujte např. místní trhy s drůbeží.
- Neobávejte se konzumace drůbežího masa a drůbežích výrobků.
- Drůbeží maso a vejce důkladně tepelně opracujte (vařením, pečením apod.), virus je zničen při teplotě 70 °C v jádře potraviny, a to již za jednu sekundu.